Home

Czym jest liofilizacja? Jak przebiega tego typu proces? Jaka żywność spotykana jest w postaci liofilizowanej?

Już częściej pośród osób, jakie sporo czasu spędzają na treningach mających na celu wyrzeźbienie sylwetki, mówi się o jedzeniu liofilizowanym. W jaki sposób coś takiego jest produkowane i czym jest tego typu żywność? Dlaczego może okazać się właściwym wyborem dla tych, którzy dużo ćwiczą?


Taki proces liofilizacji polega na zamrożeniu danego artykułu, a następnie odwodnienia go.


Zamrożenia często dokonuje się na przykład przy pomocy ciekłego azotu, jaki pozwala otrzymać dość niską temperaturę w bardzo krótkim czasie. Takie zmrożone produkty umieszcza się następnie w próżni i dopiero później usuwana jest woda. Podczas liofilizacji wykorzystuje się liofilizatory. Gdy mowa o żywności, to otrzymuje się produkt o innym kształcie i rozmiarach, jak również waży on mniej aniżeli wcześniej. Tego typu technikę rozpoczęto pierwszy raz wykorzystywać przygotowując lekkie i treściwe racje żywnościowe dla żołnierzy walczących w czasie II Wojny Światowej.


firm
Autor: Lies Thru a Lens
Źródło: http://www.flickr.com




Najczęściej spotykamy warzywa oraz owoce liofilizowane, jakie mogą służyć, jako pełen wartości posiłek dla tych, którzy trenują owoce liofilizowane. Żywność taka zachowuje bowiem swoje wartości odżywcze. Nie zauważa się strat w witaminach czy składnikach mineralnych. Także ilość białka, węglowodanów jak i tłuszczy pozostaje mniej więcej taka jak była. Lekkość takiej żywności i mała objętość także nie jest tu bez znaczenia.


W konkretnej, racjonowanej porcji widzimy w dokładny sposób podaną ilość różnych substancji, co jest ułatwieniem dla trenujących, jacy jeść muszą dokładnie określone ilości określonych produktów o jedzeniu liofilizowanym. Czasami można się posiłkować takimi produktami bez strat dla organizmu.
Powered by Drupal, an open source content management system