Sklep internetowy proponuje atrakcyjne: tkaniny na okres jesienno-zimowy. W szczególności na ten czas poleca się: dzianiny futerkowe. Znakomitym pomysłem jest również wełna gotowana i wełna parzona.

wełna

Autor: Damien Pollet
Źródło: http://www.flickr.com

Wełna czyli włókno naturalne, pozyskiwane z sierści owiec, wielbłądów, kóz, królików oraz innych zwierząt. Włókno wełniane posiada charakterystyczne cechy (na przykład: karbikowatość, łuskowatość, zawiera też lanolinę), dzięki którym nadaje się wspaniale do wytwarzania wysokiej jakości wyrobów włókienniczych.Wełna owcza uzyskiwana przez strzyżenie owiec, zwana też runem tudzież strzyżą, stanowi wspaniały surowiec włókienniczy do wyrobu dobrej jakości tkanin, dzianin i włóknin. Na Bliskim Wschodzie wełnę wytwarzano już w starożytności. Dobrej jakości wełnę, bardzo miękką, puszystą, o cienkich włóknach, długości od okołu 4 do 12 cm, otrzymuje się z owiec rasy merynos. Wełna gotowana to tkanina o bardzo szerokim zastosowaniu w krawiectwie. Jest miękka, puszysta, elastyczna, mięsista. Jest w użytku tkaniną niezwykle ciepłą, a z drugiej strony przewiewną ze względu na swój wełniano-wiskozowy skład. Wełna gotowana nadaje się na sukienki, garsonki, tuniki ale też na płaszcze zimowe (po uprzednim ociepleniu), berety, szaliki, kamizelki, sweterki. Delikatna struktura supełkowa materiału przypomina wełnę buckle, jest od niej jednak nieco cieńsza, lecz tak samo ciepła. Wełna gotowana jest tkaniną dobrze układającą się, prostą w szyciu oraz godną polecenia. Wełna gotowana różni się tym od standardowej wełny, że po obróbce termicznej kurczy się (ok. 20 – 30 proc. objętości), dzięki czemu jest bardziej zbita. Wełna gotowana jest zatem cieplejsza (dobrze sprawdza się przy niskich temperaturach), bardziej odporna na zabrudzenia i nie powoduje tylu reakcji alergicznych (typu:drapanie, swędzenie, wysypka), co naturalna wełna. Następną godną polecenia tkaniną jest wełna parzona. Więcej na http://lamalama.pl/.

To wspaniały towarzysz na jesień i zimę. Wełna parzona to gruba, a jednocześnie bardzo miękka, dobrej jakości tkanina.Poprzez swój splot sprawia, że wykonane z niej produkty są niezwykle oryginalne, nietuzinkowe jak i ponadczasowe. Wełna parzona posiada doskonałe właściwości termoizolacyjne. Wełnę parzoną wykorzystuje się na: okrycia wierzchnie jak: płaszcze, kurtki; jesienne garsonki; pledy; zimowe spódniczki.

Następną ciekawą tkaniną jest dzianina futerkowa. Dzianiny futerkowe to bardzo wysokiej jakości, naturalnie wyglądające futerko sztuczne tkane. Poprzez perfekcyjną imitację powierzchni i wyglądu, futra tego prawie nie można odróżnić od naturalnego. Długość runa wynosi 2 cm.

Materiały na sezon jesienno-zimowy – najnowsze trendy.
Tagi: