Herbata biała nie ma przed nami sekretów. Pokażemy ci w jaki sposób wygląda jej parzenie, jakie własności i działanie ma biała herbata.

Opis i proces produkcji: herbaty białe srebrno-biały kolor zawdzięczają wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić wiosną pąki, chroni się przed promieniami słońca, w taki sposób by nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zieloność liściom.

Powoduje to więdnięcie kształtujących się liści, które po wysuszeniu stają się białą herbatą. Tok produkcji i krótki czas zbioru białej herbaty ma nie tylko wpływ na niepowtarzalne zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa również na cenę suszu. W naszym kraju 100gram białej herbaty kosztuje od 20zł do100 zł.

herbata na biurku i książka

Autor: Frank Haferkorn
Źródło: http://www.flickr.com

Parzenie herbaty białej: Białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze od 85 do 90 °C przez około 5 minut. W ten sposób zaparzony napar zachowa najlepsze wartości smakowe jak też swój niepowtarzalny aromat. Napar z białej herbaty mieści bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność, osłabia napięcia jak też stresy.

Jeśli planujesz zobaczyć coś niezwykle interesującego, spójrz na serwis tej firmy, zobaczysz u nich wiele bardzo niedrogich ofert.

Znaczna zawartość kofeiny pozwala na usunięcie kawusi z diety. Napar oddziałuje pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo uznają również fakt, iż herbaty białe wspomagają koncentrację. Białą herbatkę zaleca się jednostkom obarczonym genetycznie chorobami nowotworowymi, bo zawiera nawet do trzech razy sporzej związków antymutagennych – sprawdź ceny białych herbat. Nie bez powodu nazywana jest „eliksirem młodości”. Mieszczące się w białej herbacie polifenole ochraniają organizm przed wolnymi rodnikami. Szklanka (zobacz niezwykłą ofertę: grawerowanie laserowe w szkle) naparu mieści ponad dwa razy więcej tych substancji aniżeli herbata zielona.

Z kolei herbaty pu – erh to tzw. „pogromcy tłuszczu”. Ciemna odmiana Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej specyficzny, ziemisto-korzenny aromat i smaczek. W procesie produkcji liście nabierają własności przyspieszających przemianę materii, co doceniają osoby na diecie odchudzającej – więcej o herbatach pu – erh. Ażeby czerpać jak najsporzej z cennych właściwości herbaty Pu-Erh musimy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Susz możemy zalewać wodą tuż po zagotowaniu, a niektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do odmian o delikatnych listkach najlepiej stosować troszkę chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh pobudzają wytwarzanie soków trawiennych i reguluje pracę jelit wspomagając przemianę materii.
Wspomaganie codziennej diety herbatami
Tagi: