Czy lubisz podróżować po naszym kraju? Czy interesujesz się kulturą naszego kraju? Czy odkrywanie regionalnych dań sprawia ci niewyobrażalną rozkosz? Jeśli na chociaż jedno z wyżej wymienionych pytań odpowiedziałeś „tak”, ten artykuł jest napisany dla ciebie.
Chociaż Polski naród jest słynny w głównej mierze ze swych pierogów ruskich, kotletów schabowych, pulpetów i kwaszonych ogórków, to jednakowoż mamy tak jak każdy inny naród potrawy regionalne.

wózek widłowy w fabryce

Autor: Port Adelaide Enfield Local History Photos
Źródło: http://www.flickr.com
Na terenach Sandomierza są to tak zwane faworki, czyli smażone na rozgrzanym oleju kruche ciasto, jakie jest wcześniej cięte na romboidalne plastry i zawijane, wyglądają prawie jak nieudane kokardki. Gotowe faworki sypie się cukrem pudrem. Na ziemi kujawskiej takimi regionalnymi rarytasami są krupnik kujawski, bardzo specyficzny, ponieważ z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów i młoda kapusta z grochem i znaczną ilością smażonego boczku. Potrawy niebywale proste, lecz już nie tak proste w przyrządzaniu. Idąc dalej po naszych ziemiach zatrzymujemy się na terenach dolnośląskich, a właściwie w samym centrum – to jest w Legnicy. To wiekowe miasto, jakie swe prawa odebrało już w początkach średniowiecza polskiego. Niektóre budynki pamiętają jeszcze czasy najazdów Czechów. Nic zaskakującego, iż region ten ma swą niebywale bogatą kuchnię regionalną. Staropolska restauracja Legnica, najstarsza i najbardziej znana w mieście, kusi swymi zapachami już z ulicy. Tereny dokoła Legnicy obfitują w różne gatunki ryb słodkowodnych, z tego powodu restauracja – sosushi baranowo restauracja serwuje mnóstwo dań rybnych. Niebywałego smaku zupy rybnej z lina nie da się wypowiedzieć słowami. Lecz to gołąbki krużewnickie chwytają za serce, tak iż nie ma się ich dosyć.

Aby także odwiedzić restauracje regionalne, odwiedźcie hotele Legnica posiada sporą bazę dla turystów, ponieważ nie jedynie my zostaliśmy przyciągnięci do Legnicy zapachami dań.
Dania regionalne ziemi dolnośląskiej należą według nas do najpyszniejszych w Polsce. Lecz aby się o tym przekonać zmuszeni jesteście sami tam pojechać.

Potrawy regionalne Dolnego Śląska
Tagi: