
Chłodnia chłodni nie równa. Odmienne auta używane są do artykułów mrożonych, inne do schłodzonych, tak samo inne do wysyłki a inne do transportu – warto zobaczyć. Nie istnieje termin uniwersalnej autochłodni, ponieważ każda dziedzina ma własne swoiste wymagania. Inne żądania w stosunku do transportu branżowego będą mieć wytwórcy i spedytorzy mięsa, wędlin, wyrobów garmażeryjnych, produktów mleczarskich, nabiałowych, ryb, owoców morza, inne producenci wyrobów piekarniczych, cukierniczych, a inne spedytorzy warzyw, owoców, olejów, tłuszczy, oraz lodów bądź produktów mrożonych. Odmienne natomiast producenci i dystrybutorzy roślin ozdobnych czy leków. Wykorzystanie adekwatnego rodzaju autochłodni (kliknij), chroni przed stratami artykułów i zezwala nawet na bardzo długi transport.
Transport specjalistyczny posiada dodatkowy walor, dotyczący tak zwanego: food biznesu . Do tego dochodzi pojawiająca się na rynku okresowość sprzedaży, latem: lodów, w okresach przedświątecznych: wędlin, wyrobów mięsnych i tym podobne. A to sprawia, że firmy zamiast posiadać ponadplanowe samochody, po prostu wynajmują na okres, w którym będą one naprawdę potrzebne – fachowe firmy spedycyjne (czytaj) posiadające adekwatne dla danej branży, bazy samochodowe. Więcej informacji: wynajem pojazdów chłodni