Krucha kaczka z karmelizowanymi jabłkami

Autor: Sofa
Źródło: Sofa
Każdy z nas prędzej czy później staje oko w oko z gotowaniem i próbuje dać mu radę. Nie ważne jest jakiej jesteśmy płci czy ile lat mamy na karku ponieważ cel jest jeden – przygotować dobrą potrawę.

Żadna to hańba nie umieć gotować, gdyż wcześniej zawsze nas ktoś z tego wyręczał. Na przykład opiekuńcza mama, pracowita małżonka czy też zakochany w kuchni mąż. Jednak gdy zostajemy sami a nie rozbijamy się za jedzeniem na dowóz (obiady regeneracyjne wrocław) ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który nie wiadomo dlaczego nazywa się zupką chińską, to zostaje samodzielne gotowanie.

Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, że nie ma nic trudniejszego. Jednak im więcej w tym siedzimy, okazuje się, że nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za fajne. Nadejdą te momenty gdy podczas spotkania w gronie znajomych będziemy mogli dorzucić swoje 3 grosze o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na 6 osób. Czy to nie miłe uczucie na czymś się po prostu znać i przekazywać innym cenne wskazówki?

Ledwie się rozbiegniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść „tajną” wiedzę kuchni francuskiej, włoskiej, rosyjskiej, meksykańskiej oraz wielu innych. Książka kucharska czy to w formie typowo książkowej czy elektronicznej powinna pod ręką zawsze być, bo przecież nie ma co ograniczać się do paru potraw jeżeli pole do popisu jest znacznie większe i tak naprawdę nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem , bigos, flaki jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio lubiany chyba przez wszystkich sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w naszym kraju sporym fenomenem. Dodaje się go teraz do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez znaczenia czy to kotlet mielony, kebab czy pizza. Naprawdę zjawisko na sporą skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar (zobacz: ) czy pasta rybna, które w zasadzie nie zawierają czosnku, mogą być nam w restauracji podane właśnie z takim sosem. Jeżeli nie w potrawie to na pewno przy niej niej.

Ale przecież potrawy na ostro to nie koniec świata. Wiadomo, że to są dania główne i te właściwie powinniśmy nauczyć się przygotowywać. Ale należy pamiętać by nie zaniedbywać deserów oraz dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wymagające podniebienie. W gotowych przepisach łatwo znajdziemy sposoby na mega dobry koktajl bananowy, pyszne ciasto z herbatnikami a nawet dowiemy się jak produkowana jest chałwa i jak ją zrobić w domowych warunkach. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy bez liku.

Przepisy na gotowanie to jednak nie wszystko w temacie kuchni. Bo przecież w tej tematyce istotne są również inne procesy, jak np. dekoracje. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak wyprasować obrus, jak dobrać kieliszki, co położyć na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany takimi tematami to z pewnością znajdzie dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny serwis internetowy ale i wielka książka poświęcona kuchni oraz gotowaniu. Należy tylko chcieć.

Przygotowywanie potraw jest rzeczywiście trudne?
Tagi: