Zadbanie o warunki przechowywanej żywności to niezmiernie ważny aspekt w czasie przejazdu. Nawet kilkugodzinny transport stosownie zabezpieczonych produktów może w zły sposób wpłynąć na ich strukturę itd. Stąd też firmy przewożące decydują się na transport w temperaturze kontrolowanej.

transport

Autor: Jean-Pierre
Źródło: http://www.flickr.com
Przedziały temperatur są różne, dotyczą ponadto różnych produktów, które są przeznaczone do dystrybucji: owoców, roślin, czekolady, lodów itp. Mechanizmy rewidujące temperatury wewnątrz (przyczepy handlowe) magazynującej działają w trzech strefach. Te zdecydowanie poniżej zera (do minus dwudziestu stopni), nawet zakładając, że przewóz (czytaj więcej transport samochodów z niemiec do polski) odbywa się podczas mroźnej zimy, wymagają mocniejszego mrożenia. Temperatury w zakresie 2-8, 8-15 i 15-25 stopni stanowią kolejne trzy ważne progi, tak zwanych temperatur kontrolowanych. Choć prawdopodobieństwo zbieżności z temperaturą otoczenia jest tutaj większe, spedytor nie może sobie pozwolić choćby na kilka stopni różnicy.

Cały proces zapewnienia temperatury pod transport sprowadza się do specjalistycznych systemów opakowań i monitoringu. Do tego dochodzi chłodzenie w przypadku przewozów przy sztucznym otoczeniu o temperaturze poniżej zera.

spedycja

Autor: Glen Wallace
Źródło: http://www.flickr.com

Dystrybutorzy wszelakich dóbr spożywczych i nie tylko, które przeznaczane są na transport w temperaturze kontrolowanej generalnie decydują się na usługi prywatnych flot przewoźniczych. Spedytorzy , którym powierza się zaufanie są sprawdzonymi spółkami – przedsiębiorstwami, z wysokiej jakości pojazdami, objeżdżonymi po Europie. Muszą posiadać dokumenty certyfikowane przez państwo – bez papirologii przed taką usługą staje większy znak zapytania. A to obniża ich wartość i potencjał na rynku.

Przejazdy wyjątkowo kontrolowane pod względem temperatury i zabezpieczeń dotyczą żywności krótkoterminowej i medykamentów. Artykuły spożywcze – przede wszystkim z powodu krótkiego terminu spożycia, a medykamenty przez siłę działania i wymóg selekcji. Choć leki dysponują nawet kilkuletnim okresem ważności, są jeszcze skrupulatniej monitorowane. Przesyłki w transporcie z temperaturą kontrolowaną, dla całkowitego bezpieczeństwa, są dodatkowo opakowywane. Ryzyko jakiegokolwiek błędu kontrolerzy zbliżają do zera bezwzględnego.

Transport w temperaturach kontrolowanych – Zadbanie o warunki transportowanej żywności
Tagi: