Czy wiesz, dlaczego w naszym kraju od kilku setek wiosen funkcjonuje powiedzenie, iż należy za zakupy słono zapłacić? Pochodzenie tego określenia pochodzi od bardzo wysokiej niegdyś ceny za sól.

Dzisiaj kg soli kuchennej jest warty kilka dziesiątków groszy, wszakże w przeszłości za tonę soli można było kupić wręcz całą wieś.
zagrożenia

Autor: Special IG for Afghanistan Reconstruction
Źródło: http://www.flickr.com
W dzisiejszych czasach natomiast specjalną sól drogową, która różni się od soli spożywczej swym składem chemicznym (przede wszystkim chodzi o siarczan sodu) prószy się w okresie zimowym na trasy oraz chodniki. Dlatego też wszelki producent soli drogowej rozumie, iż sezon na oferowaną przez niego sól nadchodzi razem z nastaniem okresu zimowego. A z jakiego powodu producent soli drogowej dodaje do niej wymieniony siarczan sodu? Ponieważ dzięki odmiennemu składowi syntetycznemu sól przeznaczona na drogi posiada ponadto bardziej znaczące właściwości wchłaniania wody za co odpowiada w dużej mierze akurat siarczan sodu. Pozostałymi słowy producent soli drogowej wzbogaca poniekąd sól spożywcza po to, żeby miała nieco większe cechy do roztapiania białego puchu.

rolnik

Autor: Joy Brown
Źródło: http://www.flickr.com
Ostatnio w Polsce miała miejsce tak zwana afera solna. Chodziło o to, iż sól drogową znaleziono w oferowanej w sklepach spożywczych wędlinie. Czy odpowiedzialny za takowy stan rzeczy był producent soli drogowej? naturalnie, iż nie, gdyż to nie on produkuje wędliny. Czy producent soli drogowej dba o to, aby sprzedawany poprzez niego produkt był zdatny do jedzenia? Cóż, niekoniecznie.

Sól na drogi to nie sól jadalna, zawiera niektóre szkodliwe dla dobrej kondycji składniki, które mogłyby wywoływać astmę czy też bóle głowy.
Jaki element dodaje do swego towaru producent soli drogowej oraz z jakiego powodu nie jest ta sól asygnowana do jedzenia?
Tagi: