Pewną z istotnych sektorów transportu drogowego jest transport pożywienia. Przedsiębiorstwa spożywcze w pierwszej kolejności korzystają z drogowego transportu.
I tak, jak cały sektor transportowy można podzielić na wiele części, tak też sam transport spożywczy jest dosyć rozmaity, a to głównie ze względu na wariant przewożonego ekwipunku.

normy

Autor: XELLA Polska Sp. z o.o.
Źródło: XELLA Polska Sp. z o.o.
Naczepa – (zobacz naczepa izoterma) izoterma służy do transportu artykułów spożywczych jakie łatwo się psują. Wedle aktualnej ustawy nie ulega wątpliwości, że żywność w czasie przewozu musi być należycie zabezpieczana. Ważny jest tak wybór środków transportu bądź zbiorników, jaki uzależniony jest od właściwości żywności jak też warunków w których powinna ona być przewożona, jak także ich higieniczność.
Transportery do transportowania jedzenia powinny więc być utrzymywane w czystości i należytym stanie technicznym i umożliwić ich czyszczenie i dezynfekcję. Nie mogą służyć do przewozu niczego innego oprócz środków spożywczych, jeżeli mogłoby to prowadzić do ich pobrudzenia. W przypadku, gdy transportery, bądź pojemniki (producent pojemników metalowych) służą do przemieszczania innych przedmiotów oprócz artykułów spożywczych, warto zatroszczyć się o stosowne rozdzielenie owych artykułów. Kontenery bądź zbiorniki w których przemieszcza się duże ilości środków spożywczych w postaci płynów, proszku bądź granulatu, muszą być oznakowane w dostrzegalny jak też trwały sposób, w jednym czy też w paru językach Wspólnoty, by wskazać, iż są one używane do przewozu żywności.

Ażeby zminimalizować niebezpieczeństwo zanieczyszczenia nieodzowne jest też czyszczenie kontenerów albo transporterów, jeżeli były poprzednio użyte do transportu czegoś innego aniżeli środki spożywcze.
Reguły oraz przepisy, na co zwracać uwagę w czasie przewozu produktów spożywczych
Tagi: