Zioła w ogródku to widok powszechny, podobnie jak ziela na balkonie. Wielu z nas nie wyobraża sobie dań bez dodania własnoręcznie wyhodowanych ziółek.
Dzięki nim smak przygotowywanych dań jest jeszcze przyjemniejszy dla podniebienia.

aut

Autor: Dylanlspangler
Źródło: http://www.flickr.com
Nie zapomnijmy też o tym, iż mnóstwo gatunków ziół to rośliny lecznicze, jakie pomogą nam przy wielu niedomaganiach. W sezonie korzystamy głównie ze świeżych ziół. Niestety w czasie zimy nasze ziołowe zakątki dogorywają. Aby dłużej korzystać z własnych ziół wystarczy je utrwalić przykładowo przez suszenie. Nie jest nam do tego konieczna profesjonalna suszarnia, starczy troszeczkę przewiewnej powierzchni, przykładowo na strychu. Wysuszone, właściwie przechowywane służyć nam będą, dopóki nie nadciągnie wiosna.
Zioła to nadzwyczaj zróżnicowane roślinki, które dostarczają nam określonego surowca. W medycynie ludowej wykorzystuje się m.in. ziele, pączki, organy podziemne, kwiecia i owoce. Ziela w ogrodzie i na balkonie uprawia się przede wszystkim na ziele, a czasami nasienia (dla przykładu koper). Czas zbierania poszczególnych ziółek może się różnić, natomiast zmienność uzależniona jest od typu pozyskiwanego surowca, a także od biologii danych rodzajów. Warto więc zbiór dopasować do wymagań konkretnej odmiany, ażeby w pełni wykorzystać drzemiące w roślinie substancje bioaktywne. Świeże ziela pozyskujemy od wiosny aż do jesieni. Zbiór na suszenie (oceń) realizujemy w chwili, kiedy zioła są najbardziej aromatyczne.

Zazwyczaj moment ten przypada na czas poprzedzający kwitnięcie, natomiast u wybranych rodzajów ziół także podczas kwitnienia. Nasiona i owoce, zbieramy w okresie jesiennym po okresie dojrzewania.
Suszenie oraz przechowywanie ziół
Tagi: