Każdy człowiek poświęca ogromną baczność na to, co wsuwa do swych ust. Żywność powinno być przecież nie wyłącznie smakowite, ale także bezpieczne dla naszego dobrego zdrowia. Przeto spółki produkujące różnego wariantu pożywienie muszą respektować niektórych standardów, żeby oferowane przez nie produkty nie zagrażały naszemu ciału.

W tym artykule przedstawimy 3 zagadnienia posiadające powiązanie z zapewnieniem nam bezpieczeństwa pokarmów.

System HACCP to abstrakt od angielskich słów Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli analiza niebezpieczeństw oraz krytyczne punkty kontroli. System HACCP używa się do zagwarantowania zabezpieczenia pokarmów poprzez określenie i opinię prawdopodobnych zagrożeń z miejsca wzroku wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń w czasie przeprowadzania różnych elementów , które dotyczą np. produkcji czy sprzedaży i transportu pokarmów. System HACCP opiera się na 7 regułach, jakie należy przestrzegać w czasie wspomnianych mechanizmów.
podatek

Autor: Nacho
Źródło: http://www.flickr.com
Fragmenty mieszkania

Autor: OK Apartment
Źródło: http://www.flickr.com
Tak zwane Global Standards to komplet 4 norm technicznych, jakie określają wymagania, które nakładane są na wytwórców pokarmów w celu zapewnienia zabezpieczenia jego m.in. realizacji lub spożywania oraz przechowywania. Wykonana przez British Retail Consortium w obecnej formie używana jest niemalże na całej Ziemi przez różnego wariantu handlarzy z UE czy Ameryki Północnej. Otrzymanie certyfikatu BRC związane jest z przestrzeganiem 10 podstawowych wymagań.

IFS to skrót anglojęzycznych słów International Food Standard, zatem Ogólnoświatowy Standard żywności jest swoistym standardem uznawanym poprzez GFSI (Global Food Safety Initiative) oraz stworzonym dla różnych producentów żywności, szczególnie na potrzeby dużych w internecie i należących do nich firm własnych
W jaki sposób wytwórcy pokarmu dbają o zdrowie klientów?
Tagi: