Już bardzo dawno temu zauważono, jaki wpływ na żywność ma temperatura. Przede wszystkim ludzie pierwotni nauczyli się krzesać ogień, przez co pokarm można było upiec. Odkryto, że produkty po takiej obróbce smakują zupełnie inaczej niż do tej pory i posiadają inne właściwości.

chłodnictwo

Źródło: http://izolacje.gda.pl/
Analogicznie sprawa wygląda z niskimi temperaturami. Różnego typu współczesne instalacje chłodnicze wywodzą się od dawnych, bardzo niezaawansowanych sposobów. W przeciwieństwie bowiem do wysokiej temperatury, niska umożliwia zachowanie właściwości produktów spożywczych na długi czas. Najbardziej istotną zaletą tego rodzaju procesu jest utrzymanie świeżości produktów żywnościowych przez dłuższy czas. Rozwiązania gałęzi przemysłu, jaką jest chłodnictwo, stosowane są na co dzień w postaci przystosowanej do codziennych potrzeb. Mają odzwierciedlenie w tak powszechnych urządzeniach jak lodówki i zamrażarki.

Opisywany wątek jest dla Ciebie zajmujący? To przekonaj się sam, że pozostałe portale również zawierają zbliżone dane, które wciągną Cię kompletnie.

Chłodnie i mroźnie

Profesjonalne chłodnie to specjalne pomieszczenia przygotowane do przechowywania przede wszystkim żywności. Powszechnie utożsamiane są przede wszystkim z ogromnymi halami, gdzie przechowywane jest mięso, wiszące na specjalnych hakach. Jest to faktycznie jedno z głównych zastosowań chłodzenia w przemyśle spożywczym. W pomieszczeniach chłodniczych przechowywane są też inne produkty jak między innymi nabiał. Rozmaite przetwory mleczne w wyższej temperaturze bardzo szybko się psują.Zamrażanie natomiast w przypadku części produktów powoduje niewielką zmianę ich właściwości, jednak jedynie po tego rodzaju obróbce część pokarmów będzie przydatna do spożycia po długim czasie. Odpowiednikiem chłodni w przypadku mrożenia są mroźnie, gdzie temperatura jest o wiele niższa.

Pozostałe zastosowania pomieszczeń chłodniczych

Budowa chłodni zależna jest przede wszystkim od tego, co jest w niej przechowywane. Inaczej będzie więc prezentować się wnętrze, w którym przechowuje się mięso, a odmiennie magazyn na napoje. Systemy chłodnicze znajdują zastosowanie także poza branżą spożywczą. Dobrym przykładem mogą być rośliny. Przykładowo kwiaty (sztuczne kwiaty) przed dostarczeniem do kwiaciarni powinny znajdować się w obniżonej temperaturze, jak również być dostarczane przy użyciu samochodu-chłodni.

Wykorzystanie chłodni w przemyśle spożywczym
Tagi: