
Opisywany wątek jest dla Ciebie zajmujący? To przekonaj się sam, że pozostałe portale również zawierają zbliżone dane, które wciągną Cię kompletnie.
Chłodnie i mroźnie
Profesjonalne chłodnie to specjalne pomieszczenia przygotowane do przechowywania przede wszystkim żywności. Powszechnie utożsamiane są przede wszystkim z ogromnymi halami, gdzie przechowywane jest mięso, wiszące na specjalnych hakach. Jest to faktycznie jedno z głównych zastosowań chłodzenia w przemyśle spożywczym. W pomieszczeniach chłodniczych przechowywane są też inne produkty jak między innymi nabiał. Rozmaite przetwory mleczne w wyższej temperaturze bardzo szybko się psują.Zamrażanie natomiast w przypadku części produktów powoduje niewielką zmianę ich właściwości, jednak jedynie po tego rodzaju obróbce część pokarmów będzie przydatna do spożycia po długim czasie. Odpowiednikiem chłodni w przypadku mrożenia są mroźnie, gdzie temperatura jest o wiele niższa.
Pozostałe zastosowania pomieszczeń chłodniczych
Budowa chłodni zależna jest przede wszystkim od tego, co jest w niej przechowywane. Inaczej będzie więc prezentować się wnętrze, w którym przechowuje się mięso, a odmiennie magazyn na napoje. Systemy chłodnicze znajdują zastosowanie także poza branżą spożywczą. Dobrym przykładem mogą być rośliny. Przykładowo kwiaty (sztuczne kwiaty) przed dostarczeniem do kwiaciarni powinny znajdować się w obniżonej temperaturze, jak również być dostarczane przy użyciu samochodu-chłodni.