
O wyborze konkretnego wyżarzania decyduje w pierwszym rzędzie typ stali oraz cel, który ma zostać osiągnięty. Poszczególne warianty różnią się wysokością temperatury nagrzania i studzenia. Nie można zastosować ani za wysokiej temperatury do wyżarzania, ani zbyt długo przeprowadzać tego działania, bowiem w jego wyniku stal może zrobić się gruboziarnista. Oznacza to, że straci swoje atrybuty ciągliwości oraz wytrzymałości. Do tego będzie mniej odporna na uderzenia, a takiej stali żaden zainteresowany nie będzie chciał (ekstra źródła).
Nie można też zapominać, że szukając firmy, która specjalizuje się w wyżarzaniu, trzeba postawić na ekspertów. Wyłącznie tacy pracownicy świetnie wykonają każde zlecenie i będą w stanie dobrać odpowiedni rodzaj wyżarzania do konkretnego typu stali. Znakomicie, jeśli dana firma działa na czas i daje gwarancję na jakość wykonanych usług. Nie bez znaczenia jest wszechstronna obsługa i możliwość transportu stali do miejsca wskazanego przez interesanta. Takie czynniki są niezrównanie ważne, zatem nie zapominajmy o tym szukając należytej firmy.
Rozeznając się w rodzajach wyżarzania oraz fundamentalnych wiadomościach odnośnie tego procesu lepiej będziemy znać się na opisywanym temacie.